Fumak

Osim kapela u kojima se ponekad održavaju bogoslužja, na području Dubašnice postoje i kapelice (poklončići) i križevi, najčešće  na raskižjima cesta, kao kršćanski znak i podsjetnik na Božju sveprisutnost.

U selu sv. Anton je kapelica u čast sv. Josipu, za koju se pretpostavlja da ju je u 18. st. sagradio svećenik Ivan Kraljić.

U središtu Vantačića, na raskrižju, nalazi se kapelica sv. Antuna Padovanskog, podignuta 1906.

Na raskrižju u Portu nalazi se kapelica Gospe Lurdske, podignuta nakon povratka s biskupijskog hodočašća u Lurd, 1908. g. Posljednje dvije kapelice dao je sagraditi trećoredac o. Benedikt Žgombić.

Na raskrižju u središtu sela Milčetić nalazi se kapelica u čast sv. Ane, sagrađena 2000. g. Dali su je sagraditi seljani, na inicijativu Ane Volarić.

Na području župe nalaze se i zavjetni križevi.

Na skretanju za selo Milovčići, na mjestu gdje se htjelo graditi novu župnu crkvu, nalazi se misijski križ, podignut 1863. nakon pučkih misija. Podigao ga je Anton Tehomilić.

Drugi križ nalazi se na cesti koja vodi prema starom groblju, na mjestu gdje je nekada bila kapela sv. Bartola. Postavio ga je Dinko Turčić, 1952., u znak zahvalnosti što se živ vratio iz Drugog svjetskog rata.

Na obilaznici Malinske, kod skretanja za selo Radići, postavljen je 2000. g. zavjetni križ na mjestu gdje je prije bio drveni križ. Jure Radić, koji je na Atlantiku doživio strašnu oluju, u znak zahvalnosti što se vratio živ kući, godine 1914. podigao je taj drveni križ. Njegovi nasljednici su ponukani i svojim zavjetima (zbog bolesti) zamjenili drveni križ, novim, kamenim.

Iste je godine sagrađen i križ ispred župne crkve, kao spomen na misije u župi, koje su bile priprava na jubilejsku godinu.

U predjelu koji se zove Fumak, blizu Porta, na brijegu, postavio je uoči Jubileja 2000.g., veliki drveni križ i Petar Trp. Postavio ga je kao zahvalu za sretan oporavak nakon nesreće na radu. Križ je napravljen od hrastova drva i s kamenim postoljem visok je 11 m. Korpus, tj. tijelo Kristovo napravljeno je od bronce i teži 840 kg. Jedan je od najvećih križeva na širem području. Oko njega je ograđeni, uređeni prostor, a na vijugavom putu koji vodi k njemu postavljene su i kamene postaje križnog puta. Tu se dvaput godišnje održava križni put.

Usp. A. Bozanić, Dubašnica: povijesne mijene, drevna župa …, Malinska, 2014, str. 97 – 102.